Wat te doen tegen kou die van het raam komt?

Koudeval is een verschijnsel dat zich voordoet bij ramen, zeker als het een grote raampartij betreft. De warme lucht in de ruimte koelt daar af. Omdat warme lucht stijgt en koude lucht daalt voelt het alsof bij het raam de koude lucht naar beneden komt vallen. Het fenomeen doet zich vooral voor als er grote temperatuurverschillen in een ruimte zijn, bijvoorbeeld in het midden ten opzicht van bij het raam. Er ontstaan dan luchtstromen die soms zo sterk worden dat ze ervaren worden als tocht. Mensen willen niet meer onder het raam zitten vanwege de koude lucht die daarvandaan naar het midden stroomt. Nu is er altijd wel een kleine luchtverplaatsing in een ruimte, maar wanneer de temperatuurverschillen groot worden, neemt die toe en wordt waarneembaar: koudeval.

De oplossing voor een koudeval is iets doen aan de temperatuur bij het raam, zodat het verschil niet meer zo groot is met andere delen van de ruimte. Waar mogelijk wordt hiertoe vaak een radiator onder het raam geplaatst. Dat is echter lang niet altijd mogelijk en in die gevallen kan het glas zelf een uitkomst bieden.

Wanneer er HR++ of zelfs HR+++ isolatieglas wordt geplaatst blijft de temperatuur aan de binnenkant van het glas aangenaam en het verschil met de rest van de ruimte klein. Hierdoor krijgt een koudeval geen kans. Lees hier alles over isolatieglas.

Deel dit op social
Scroll naar boven