Wat is Privacy glas?

In het interieur van bedrijfs- en kantoorpanden kent glas zeer veel toepassingen die een positief effect hebben op de leefbaarheid, schoonheid en veiligheid van de verschillende ruimtes. Maar, een gebouw waarin vele wanden van glas zijn wordt wel privacygevoelig: iedereen kan alles zien van iedereen, wat niet altijd nodig, gewenst of raadzaam is. Hier kan privacy glas oplossingen bieden. 

Privacy glas kan met een druk op de knop ondoorzichtig gemaakt worden. Er bestaat een variant waarin met vloeibare kristallen wordt gewerkt. Als het glas “uit” staat liggen maakt de ongeordende ligging van die kristallen het glas ondoorzichtig. Wanneer de schakelaar wordt omgezet lijnen de kristallen zich onder invloed van de elektrische lading uit en wordt het glas doorzichtig. Dit gebeurt vrijwel direct. Privacy glas wordt ook wel ‘schakelbaar glas’ genoemd.

Een later ontwikkelde variant op dit systeem is privacy glas geproduceerd met elastomeer: een laag dunne zilveren nanodraadjes die onder stroom beginnen te bewegen en zo het glas ondoorzichtig maken. Ook dit gebeurt binnen een seconde zodat het in de beeldvorming eruit blijft zien alsof het glas aan of uit gezet wordt. Afhankelijk van welke stand naar verwachting het meest gebruikt zal worden kan er dus ook op energieverbruik duurzaam worden gekozen.

Deel dit op social
Scroll naar boven