Het toepassen van hoogwaardig dubbel glas, of triple glas, in bouwprojecten draagt bij aan een lage energierekening, een duurzaam Nederland en een behaaglijk binnenklimaat.

Isolatieglas is tegenwoordig in veel soorten en varianten beschikbaar met elk hun eigen prestaties en eigenschappen. In dit blog bespreken we de meest voorkomende opties en mogelijkheden zodat u optimaal profijt kunt hebben van de beglazing die u gaat kiezen.

De mate van warmte-isolatie: Ug-waarde
Warmte en koele lucht gaan gemakkelijk verloren via het glas van ramen en deuren wanneer enkel glas wordt gebruikt. Het warmteverlies door een ruit wordt uitgedrukt in de Ug-waarde (de U staat voor de warmtedoorgangscoëfficient en de g voor glas). Dit bekent hoe lager de Ug-waarde, hoe hoger de isolerende werking van het glas. Enkel glas heeft een Ug-waarde van 5,8. Er is tegenwoordig isolatieglas op de markt met een Ug-waarde die fors lager is dan 1,0. 

De Ug-waarde is de belangrijkste factor bij het kiezen van uw beglazing als het gaat om warmte-isolatie. In de praktijk wordt nog veel gesproken over HR+ en HR++, maar vermelding van deze codering in de spouw van het glas is niet verplicht. Het is daarom verstandiger om naar de Ug-waarde te kijken.

Let wel: de Ug-waarde betreft de isolatiewaarde van het glas zelf. Een kozijn plus ruit heeft een eigen U-waarde die af kan wijken van de Ug-waarde. Meer over deze technische kant van U-waarden leest u in het blog ‘Alles over de Ug-waarde’.

Soorten isolatieglas

Isolerend dubbel glas
(Isolerend) dubbel glas bestaat uit twee glasbladen die door een afstandhouder (bijv. een metalen kader of Warm-Edge afstandhouder) aan de rand van het glas van elkaar worden gehouden. De randen van het glas zijn afgesloten door een speciale kit zodat een gesloten eenheid ontstaat. De ruimte tussen het glas (spouw) is gevuld met droge lucht. 

Hoog rendement isolerend dubbel glas
Hoog rendement isolatieglas (ook wel HR+ of HR++ genoemd) heeft een veel betere warmte-isolatie dan standaard isolatieglas. Dit komt omdat op één zijde van het glas (in de spouw) een heel dunne coating is aangebracht en de spouw niet met lucht maar met een speciaal gas is gevuld. De gebruikte gassoorten zijn (meestal) argon en krypton.

Hoog rendement triple-beglazing
Triplebeglazing, ook wel drievoudig glas of driedubbel glas (HR+++) genoemd, heeft een nog betere isolerende werking dan hoog rendement isolerend dubbelglas en bestaat uit drie glasbladen die door twee afstandhouders van elkaar worden gehouden. Ook hier is op een van de binnenzijden van het glas een heel dunne coating aangebracht en zijn de spouwen gevuld met gas.

Hoog rendement vacuümbeglazing
Dit is isolerend dubbelglas waarbij tussen de twee dunne glasbladen een vacuüm is aangebracht. Dit type beglazing kan U-waarden halen vergelijkbaar met die van triple glas (een Ug van 0,7 of lager). Een van de glasbladen heeft ook weer een heel dunne coating.

Hoog rendement monumentenglas
Dit is isolerend dubbelglas waarbij ook gebruik wordt gemaakt van dunne glasbladen en een dunne spouw. Tussen de glasbladen kan al of niet een gas en/of een coating zijn verwerkt.

Veel varianten in isolatieglas
Binnen deze soorten isolatieglas zijn weer diverse varianten beschikbaar. Per soort kunnen dit er meer of minder zijn. Het scala aan glasproducten waarmee warmte kan worden geïsoleerd is zeer omvangrijk. De verschillende producten worden nog steeds doorontwikkeld, waardoor de warmte-isolerende prestaties verbeteren, nog lagere U-waarden mogelijk worden en het totaalaanbod zich verder uitbreidt.

Daar komt bij dat het glas ook andere prestatie eigenschappen kan krijgen zoals bijvoorbeeld (letsel-) veiligheid, inbraakwering, geluidswering, zonwering en brandwering. De opbouw van het isolatieglas kan daardoor weer anders zijn dan de standaarduitvoering voor de warmte-isolatie.

Het kiezen en laten plaatsen van beglazing
Om de kwaliteit van isolerende beglazing te garanderen en de eigenschappen tot hun recht te laten komen, is het belangrijk dat u zich allereerst goed laat informeren, door een vakman, over de mogelijkheden in combinatie met de eisen van uw specifieke project. Daarnaast moet de beglazing op de juiste wijze worden geplaatst. In Nederland zijn hier normen voor die bekend zijn bij erkende glasprofessionals.

Ons advies is dan ook om voor het kiezen en laten plaatsen van isolatieglas altijd een vlakglasexpert aangesloten bij Vakgroep GLAS van Bouwend Nederland in te schakelen.

Onderhoud: een belangrijke factor
Voor het onderhoud van diverse soorten isolatieglas zijn normen en richtlijnen opgesteld. Het is belangrijk dat schilderwerk en de kit en/of beglazingsrubbers (afdichting tussen de beglazing en het kozijn) in goede staat blijven en dat eventueel aanwezige beluchtingsgaten (openingen aan de buitenkant van het kozijn) open en schoon blijven. Van belang is ook het goed informeren van de gebruikers over de noodzaak van onderhoud en de richtlijnen. Wanneer het onderhoud van de beglazing gebrekkig blijkt te zijn – het onderhoud dat gebruikers zelf dienen uit te voeren – kunnen ze voor onverwachte de kosten komen te staan. In een aparte blog bespreken we wat er gebeurt wanneer er klachten zijn over het geplaatste isolatieglas

Conclusie
Isolatieglas is niet alleen goed voor de portemonnee, het verkleint ook aanzienlijk de ecologische voetafdruk van een project. Daarnaast omvat het een breed scala aan mogelijkheden voor combineren met andere eisen die aan de beglazing worden gesteld, zoals bijvoorbeeld zonwering en/of geluidswering. Het is altijd de moeite waard om u door een vakman te laten informeren over de mogelijkheden van de toepassing van isolatieglas in uw specifieke project.

Deel dit op social
Scroll naar boven