Glas en isolatie: alles over de Ug-waarde

vrijdag, 18 december 2020

Bij het selecteren van het meest effectieve isolatieglas voor uw project kunt u niet om de zogeheten Ug-waarde heen. Maar wat is dat precies? En hoe kiest u de optimale Ug-waarde voor uw project? Lees er alles over in dit blog.

Aan de Ug-waarde kunt u aflezen wat de isolatiewaarde van glas is. De Ug-waarde is een onderdeel van het containerbegrip ‘U-waarde’. U-waarde staat voor ‘warmtedoorgangscoëfficient’ of ‘emissievermogen’. De U-waarde betreft de isolatiewaarde van een compleet constructie onderdeel, bijvoorbeeld een raam. Ieder onderdeel daarvan kent een eigen specifieke variant:

 • Ug – de isolatiewaarde van de beglazing zelf (de g staat voor ‘glass’)
 • Uf – de isolatiewaarde van het kozijn (de f staat voor ‘frame’)
 • Uw – de isolatiewaarde van het hele raam (de w staat voor ‘window’)

U-waardes worden uitgedrukt in W/m2K. Dat staat voor de hoeveelheid warmte (Watt) die door een vierkante meter (m2) glas verloren gaat bij een temperatuurverschil tussen binnen- en buitenkant van het glas van 1 graad Kelvin (K).

In deze blog ligt de focus op de Ug-waarde, het isolerend vermogen van glas.

Stookkosten en andere keuzes
Een lage Ug-waarde betekent sowieso lagere stookkosten. De kostenbesparing bij vervanging van enkel glas (5,8 W/m²K) door hoog rendement beglazing (1,0-1,2 W/m²K) kan zelfs bijzonder fors zijn. Of het nieuwe glas een Ug-waarde heeft van 1,2 of van 1,3 W/m²K zal voor de energierekening weinig uitmaken. Bij het kiezen van isolatieglas kunnen dan ook verschillende factoren van invloed zijn. In de praktijk kan de verstandigste keuze vallen op het glas met een toch iets hogere Ug-waarde dan de laagst haalbare.

Ug-waarde in Nederland
De gebouwschil van een project verdelen we onder in dichte delen (gevels, dak, vloer e.d.), transparante delen (het glas van ramen en deuren, maar ook complete kozijnen en deuren) en de overgangen tussen bouwelementen. De isolatiewaarde van deze onderdelen meten en benoemen we in Nederland op verschillende manieren:

 • Dichte delen: R-waarde
  Hiervoor gebruiken we de zogeheten ‘warmteweerstand’ of wel de R-waarde (van een materiaallaag) of Rc-waarde (van een totale constructie); gemeten wordt hoe goed een bepaalde laag of constructie warmte behoud, hoe hoger de R-waarde hoe beter geïsoleerd.
 • Transparante delen: U-waarde
  Hiervoor gebruiken we de U-waarde en de deelbegrippen (Ug, Uf en Uw); gemeten wordt hoeveel warmte wordt doorgelaten, hoe lager de U-waarde hoe beter geïsoleerd.
 • Verbindingsdelen: Psi-waarde
  Dit is de lineaire warmtedoorgangscoëfficient en deze verschilt van de U-waarde in het feit dat het warmteverlies per strekkende in plaats van per vierkante meter wordt gemeten. Ook hiervoor geldt, hoe lager de Psi-waarde, hoe beter geïsoleerd.

Berekening Ug-waarde
Het cijfer van de Ug-waarde geeft aan hoeveel warmte (W) er door een constructie gaat, gemeten op drie factoren: per seconde, per vierkante meter (m2) en per temperatuurverschil (K). Anders gezegd geeft de Ug-waarde aan hoeveel Watt per m2, per graad K, per seconde door een constructie trekt, tussen de omgevingen aan beide kanten van die constructie.

LET OP: De U-waarde van een deur of kozijn kan dus verschillen van de Ug-waarde van het gebruikte glas. Voor de U-waarde van een deur of kozijn worden factoren als het gebruikte hout en bijvoorbeeld het dorpeltype meegerekend. Hiervoor vindt u op internet handige rekentools.

Werk met vakmensen
De U-waarden van verschillende soorten isolatieglas kunnen sterk verschillen. Een doorsnee isolatiebeglazing die met lucht gevuld is kan een Ug-waarde hebben van meer dan 2,8 of 2,9 W/m²K. Meer specialistisch isolatieglas kan, wanneer gebruikt met de juiste tegenruiten, Ug-waarden van 1 W/m²K of lager bieden. Laat u daarom altijd voorlichten door een glasbedrijf dat lid is van Vakgroep Glas van Bouwend Nederland. Laat het glas ook altijd plaatsen door een professional die in het bezit is van het GBO Vakcertificaat.

 

Deel dit op social
Scroll naar top