Werken in de glasbranche

Ben jij klaar voor een nieuwe uitdaging? Ga jij mensen van dienst zijn bij hun wooncomfort, lichtbeleving, goede werksfeer en duurzaamheidsuitdagingen? Hier lees je wat je moet weten over werken in de vlakglasbranche.

Tegenwoordig is vlakglas veel meer dan de ruit waar we doorheen kijken. Glas is een veelzijdig, duurzaam en mooi product om mee te werken. Het geeft mensen hun daglicht. De waarde daarvan kan niet onderschat worden (sommige mensen krijgen winterdepressies van een tekort aan daglicht…). In de huidige bouw is glas een belangrijk onderdeel van architectuur, interieurdesign èn energiebesparing. Het werkt mee aan de brandveiligheid van een pand, aan de klimaatbeheersing, aan de ruimtebeleving, aan een prettige werk- of leefsfeer.

De glasbranche kan nieuwe professionals goed gebruiken. Het barst van de vacatures. Daarom laten we hier kort en goed zien wat werken in de glasbranche inhoudt.

Soorten glasspecialisten
Vakmensen in glas komen in twee soorten: glaszetters en glasmonteurs.

De Glaszetter
De glaszetter plaatst glas in ramen en deuren. Het vak is met alle innovaties in vlakglas de afgelopen tien jaar een stuk uitdagender geworden. De komst van nieuwe glassoorten, verschillende soorten kozijnen en nieuwe plaatsingstechnieken maken dat de eisen aan de glaszetter steeds strenger worden. Van een glaszetter wordt verwacht dat hij bijvoorbeeld kennis heeft van het plaatsen van isolatieglas, brandwerend glas en/of veiligheidsglas. Ook wordt van hem verwacht hij op de hoogte is van alle normen die van toepassing zijn en dat hij het werk veilig en gezond uitvoert.

De Glasmonteur
De glasmonteur monteert installatieglas. De functie is anders die van de glaszetter. Een glasmonteur komt om, onder andere, glazen puien, deuren, trappen, balustrades en wanden te installeren. Hiermee zijn ook het gevraagde kennisniveau en de gevraagde vakbekwaamheid anders. Een glasmonteur moet bijvoorbeeld brede kennis hebben van gehard glas en gelaagd glas en de daarbij behorende montage technieken en regels. Ook moet een glasmonteur kennis hebben van beslag, hang- en sluitwerk en de te gebruiken gereedschappen.

Wat klanten in beide gevallen het liefst zien is dat je als glasprofessional ook kan ontzorgen. Dat je vragen over letselveiligheid, brandveiligheid, bediening van smart-glas kan beantwoorden. Dat je advies kan geven wanneer er gedacht wordt aan vervanging of nieuwe toepassingen.

Opleiding
Om glaszetter of -monteur te worden zijn er verschillende cursussen en trajecten beschikbaar. Dat is nodig ook want leveranciers geven garanties af op de beglazing. Zo heeft iedere producent van isolerend dubbelglas of triple glas in de garantievoorwaarden staan dat er geplaatst dient te worden conform de NPR 3577, een norm gericht op de waterdichtheid van geplaatste beglazing. In trainingen wordt uitgebreid stil gestaan bij dit soort richtlijnen. Uiteraard ook bij de nodige product- en materiaalkennis, want het enkelglasruitje van vroeger is intussen vervangen door een brede verscheidenheid aan glassoorten en typen. Je leert wat nodig is om het Politiekeurmerk Veilig Wonen te verkrijgen. En vanzelfsprekend omvatten trainingen ook een praktijkonderdeel waarbij je leert snel en verantwoord allerlei soorten glas te plaatsen, in allerlei toepassingen.

Certificering
Voor glaszetters en glasmonteurs is het GLAS Vakcertificaat in het leven geroepen. Gecertificeerde professionals zijn volgens de hoogste standaarden in de branche geschoold. Dit betekent voor jou dat je:

  • … beschikt over aantoonbare kennis van glas en beschikbare glasproducten, waardoor je mensen altijd kan adviseren over de voor hen juiste glastoepassing.
  • … altijd op de hoogte bent van de meest recente beglazings- en/of montagevoorschriften, waardoor je glas altijd met behulp van de nieuwste technieken en methoden kan plaatsen.
  • … altijd op de hoogte van de geldende en toe te passen wet- en regelgeving.
  • … kennis hebt van wanneer en hoe veiligheidsbeglazing moet worden toegepast.
  • … in het bezit bent van een B-VCA diploma, waardoor je je goed bewust bent van de risico’s van glas plaatsen en daar veilig mee om kan gaan.

Ontwikkelingen en innovaties in glas
Op dit moment is een van de nieuwe werkgebieden in de glasbranche de markt voor coronaschermen. De vele plexiglas noodoplossingen voldoen niet als permanente bescherming vanwege bijvoorbeeld risico’s voor de brandveiligheid maar ook om esthetische redenen. Glas kan hier een steeds grotere rol spelen en jij kan daarbij de adviseur en meedenker zijn. Daarnaast zal je merken dat er steeds meer gewerkt wordt met de zich constant ontwikkelende innovaties in de glasbranche. LED-verlichte glazen wanden (binnen en buiten!), smart-glas, dubbelglas met zonwering van binnen, dat bestaat allemaal al en is je werkmateriaal. Onderweg zijn ontwikkelingen waarin de functionaliteiten van je smartphone touchscreen en digitale displays in glas worden geïntegreerd: interactieve ramen! Als glas professional valt er steeds weer iets nieuws te ontdekken om je klanten mee van dienst te zijn.

Deel dit op social
Scroll naar top