ISDE: subsidie voor vervanging isolatieglas

Als huiseigenaar wil je natuurlijk dat je woning zo energie-efficiënt mogelijk is. Hierdoor bespaar je niet alleen op je energiekosten, maar draag je ook bij aan een beter milieu. Gelukkig is er de landelijke ISDE-regeling van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO): de Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing. Deze is speciaal bedoeld om huiseigenaren te ondersteunen bij het verbeteren van de energie-efficiëntie van hun woning. De ISDE is beschikbaar voor huiseigenaren die bijvoorbeeld hun bestaande enkelglas of isolatieglas willen vervangen door HR++ isolatieglas, Triple isolatieglas of Vacuümglas.

HR++
is dubbel glas met een coating en een isolerend gas tussen de glasbladen, waardoor dit goed isoleert.

Triple isolatieglas
bestaat uit drie glasbladen met een coating en een isolerend gas tussen de glasbladen voor een nog betere isolerende werking.

Vacuümglas
is een dubbele beglazing waarvan de twee glasbladen elk minimaal 3 mm dik zijn en eentje is bekleed met een super isolerende coating. De bladen zijn van elkaar gescheiden door een vacuüm van 0,1 mm. 

Ben je woningeigenaar en ben je van plan je woning te isoleren? Maak dan gebruik van de ISDE-regeling. Vanaf 1 januari 2023 is het voor jou als eigenaar-bewoner ook mogelijk om een subsidieaanvraag in te dienen als je na 2 april 2022 één isolatiemaatregel gerealiseerd hebt. Je krijgt dan ongeveer 15% van de isolatiekosten aan subsidie. Neem je binnen twee jaar een 2 e maatregel (of meer)? Dan verdubbelt het subsidiebedrag van de eerste maatregel tot ongeveer 30% van de isolatiekosten.

Wat u moet weten over isolerende beglazing

Aanpassing 2024: Meer maatwerk voor monumenten

Vanaf 1 januari 2024 wordt de ISDE toegankelijker voor monumenten. Voor deze groep worden de minimale isolatiewaarden versoepeld en de subsidiebedragen aangepast. Ook hoeven monumenteigenaren niet minimaal 8 m2 , maar 3 m2 glasisolatie aan te brengen, om in aanmerking te komen voor subsidie. Het glas mag daarbij ook als voor- of achterzetbeglazing worden geplaatst, bijvoorbeeld bij een glas-in-loodraam.

Vanwege de monumentale waarde kunnen veel eigenaren van monumenten geen HR++ glas of gevelisolatie toepassen. Ook hebben veel monumenten geen spouwmuur, wat isoleren ingewikkeld maakt. Door de voorwaarden te versoepelen, komt een groot aantal monumenteigenaren vanaf 2024 wel in aanmerking voor subsidie.

ISDE: subsidie voor vervanging isolatieglas

 • De subsidiebedragen gelden per vierkante meter en verschillen per type glas dat je laat toepassen.
 • De ISDE-regeling is bestemd voor woningeigenaren die zelf de woning bewonen. De maatregel geldt helaas niet voor woningen die verhuurd worden. Maar ook daar zijn mogelijkheden voor zoals de SVOH https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/svoh/voorwaarden-1-april-2023
 • De maatregel moet worden uitgevoerd door een erkend bedrijf. Zoek hier een glasspecialist in je regio: https://glasspecialisten.nl/
 • Verschillende maatregelen mogen gecombineerd worden. Dit betekent dat je isolatieglas kunt laten monteren en bijvoorbeeld spouwmuurisolatie kunt toepassen, voor nog minder warmteverlies via de gevel.
 • Subsidie kan enkel aangevraagd worden als er nog niet eerder subsidie is aangevraagd voor hetzelfde type maatregelen op dit adres.
 • Voor elke maatregel gelden oppervlakte-eisen en eisen voor de minimale isolatiewaardes. Er is geen onbegrensde subsidie, er gelden ook maximale vierkante meters.
 • Deze ISDE is geldig voor particulieren. Voor Vereniging Van Eigenaren (VvE’s) geldt een andere subsidieregeling. Lees daar hier meer over: https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/svve
 • De subsidiebedragen en -voorwaarden kunnen wijzigen, dus het is raadzaam om de website van ISDE regelmatig te raadplegen voor de meest recente informatie.

Hoe moet ik subsidie voor isolatie aanvragen?

De ISDE-subsidie kun je zelf aanvragen bij het RVO door middel van je DigiD. Je kunt de subsidie aanvragen als de werkzaamheden zijn uitgevoerd. Dit betekent dat de energiebesparende maatregelen geïnstalleerd en betaald zijn.

Stap 1: Oriëntatie & maak een keuze
Weet je nog niet welk soort isolatieglas je wil gaan toepassen? Neem dan contact op met één van de leden van Bouwend Nederland Vakgroep GLAS. Op de website glasspecialisten.nl vind je snel en gemakkelijk een glaszetbedrijf waar deskundige vakmensen je van advies kunnen dienen.

Stap 2: Zoek uw meldcode
Ga je subsidie aanvragen voor het vervangen van je oude (isolatie)glas? Dan heb je een meldcode nodig. Deze meldcodes zijn te vinden op https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde/woningeigenaren/stappenplan-woningeigenaren. De subsidie kun je pas aanvragen nadat je het glas hebt laten vervangen. De glasspecialist kan je ook voorzien van de juiste meldcode.

Stap 3: Laat je nieuwe HR++ glas, Triple isolatieglas of Vacuümglas installeren
Je moet de maatregelen eerst laten uitvoeren voordat je de subsidie kunt aanvragen. Het glas laat je plaatsen door een deskundige glaszetter die in het bezit is van de juiste SBI-code (ingeschreven in het handelsregister). Daarnaast kun je de glaszetter vragen naar zijn GLAS Vakcertificaat of controleren of het bedrijf het GLASKeur heeft. Dit betekent dat de glaszetters zijn geschoold volgens de hoogste standaarden in de branche.  Let op! Veel ZZP’ers hebben niet de juiste SBI-code en als je de maatregelen zelf installeert ontvang je ook geen subsidie. 

Maak foto’s tijdens de werkzaamheden
Ook is het belangrijk dat je foto’s maakt van de werkzaamheden. Zorg dat het volgende zichtbaar is op de foto: naam, merk, soort en dikte van het isolatiemateriaal. Deze informatie vind je op het etiket dat op het glas geplakt is bij montage. De uitvoeringsdatum is de datum waarop de werkzaamheden van de isolatiemaatregel zijn afgerond.

Stap 4. Bereid de aanvraag door
De aanvraag van de subsidie voer je makkelijk uit met je DigiD. Voor het aanvragen dien je enkele bewijzen mee te sturen

 • factuur
 • omschrijving van het product met typenummer, merk of fabrikant (wordt op de factuur vermeld)
 • datum van aanschaf
 • het woonadres
 • datum van installatie
 • bedrag en datum van betaling (het betaalbewijs kunt u uit uw bank downloaden)
 • meldcode van het isolatiemateriaal (wordt meestal op de factuur vermeld).
 • foto’s van de uitvoering.

Stap 5. Vraag de subsidie aan
Vraag uiterlijk 24 maanden na installatie van de maatregel de ISDE-susidie aan. Neem je binnen 24 maanden nog 1 (of meer) maatregel(en)? En is dit een warmtepomp, zonneboiler en/of isolatiemaatregel? Dan verdubbelt je subsidiebedrag voor de isolatiemaatregel(en). Let op: Je hebt alleen recht op de verdubbeling als je binnen 24 maanden de subsidie aanvraagt van de 2e (of meer) maatregel(en). De 24 maanden gaan in op het moment dat je de 1e maatregel hebt laten uitvoeren.

Bouwend Nederland Vakgroep GLAS besteedt doorlopend aandacht aan de website, ondanks dat kan Vakgroep GLAS niet instaan voor de juistheid of de volledigheid daarvan. Controleer daarom altijd https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde/woningeigenaren voor eventuele laatste wijzigingen in de ISDE-subsidie.

Deel dit op social
Scroll naar boven