Subsidies op glas

Woningen of gebouwen isoleren zonder gebruik te maken van hoogwaardig isolatieglas is niet mogelijk. Glas is noodzakelijk voor de natuurlijke lichtinval en de algehele beleving van het gebouw. Voor een goed woongenot en goede energieprestaties is het aan te bevelen om hoogwaardig isolatieglas toe te passen.
Door diverse overheden wordt het toepassen van isolatieglas gestimuleerd door middel van subsidies en goedkope leningen. Op de website www.verbeterjehuis.nl vindt u meer informatie over de subsidies. Deze informatie kunt u bijvoorbeeld gebruiken bij het voorlichten van uw klanten.

Subsidies

ISDE
Om je woning te verduurzamen zijn er verschillende manieren om energie te besparen. Voor woningeigenaren is er de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Hiermee vraag je subsidie aan voor bijvoorbeeld isolatiemaatregelen of een warmtepomp.
In 2022 is er 228 miljoen budget beschikbaar De ISDE-subsidie loopt door tot 2030.

Neemt u één isolatiemaatregel, dan krijgt u als woningeigenaar ongeveer tot 15% van de isolatiekosten aan subsidie. Aanvragen voor een maatregel kan vanaf 2 januari 2023 voor een maatregel die u vanaf 2 april 2022 heeft geïnstalleerd. Het percentage is een inschatting, de exacte subsidiebedragen vindt u vanaf 2023 op de pagina van de maatregel.

Link naar alle info: Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor woningeigenaren (ISDE) (rvo.nl)

SEEH
Een Vereniging van Eigenaars kan gebruik maken van de subsidie voor energiebesparende isolatiemaatregelen .Dit moeten minimaal 2 maatregelen zijn, zoals isolatie van spouwmuur, gevel, dak, vloer en/of glas. Deze subsidie valt onder de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Aanvragen is mogelijk tot en met 31 december 2023.
Link naar alle info: Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) voor VvE (rvo.nl)

BTW-regeling 2022
Om de aanschaf van isolatieglas door particulieren te stimuleren heeft de Rijksoverheid bepaald dat er een verlaagd BTW-tarief van toepassing is op de arbeidskosten.
Het BTW-tarief voor het plaatsen van isolatieglas is lager dan normaal; namelijk 9% in plaats van 21%. Daardoor zijn de arbeidskosten voor het plaatsen van glas een stuk lager.

Het is echter niet zo dat je geld terugkrijgt van de Belastingdienst, want deze ‘korting’ van 12% is al bij de glaszetter op de factuur verwerkt. De uiteindelijke kosten zullen voor jou dus lager uitvallen. Zie ook: Belastingdienst.nl. Controleer altijd of de BTW-verlaging goed is doorgevoerd op de factuur. Op materiaal- en andere kosten moet 21% BTW toegepast zijn en op arbeid 9%.

 Subsidies bij je gemeente
Ook op lokaal niveau zijn er gemeentes die duurzaamheid stimuleren door het geven van subsidies. Om ook van deze mogelijkheden gebruik te maken is het inwinnen van informatie bij jouw gemeente de snelste weg. Of bekijk deze website van de overheid: Energiesubsidiewijzer.

Deel dit op social
Scroll naar top