Een spiegel is een voorwerp dat licht en andere soorten elektromagnetische straling weerkaatst volgens de wet hoek van inval = hoek van terugkaatsing .
Een spiegel wordt gemaakt van helder vlakglas. De glasplaat wordt op een lopende band gelegd die de glasplaten door een reinigingsstation voert. Hier worden zij gereinigd met ceriumoxide, krijt en kokend water. Vervolgens worden de glasplaten gedroogd en verzilverd met zilvernitraat. Omdat de dunne laag zilver enigszins transparant is en ook zeer kwetsbaar, wordt op het zilver een laagje koper aangebracht. Ter bescherming worden vervolgens twee laklagen aangebracht.
Er zijn diverse soorten spiegels. Naast de gewone verzilverde spiegels, zijn er spiegels die bestaan uit een glanzend gepolijste, vlakke metalen plaat. Soms worden prisma s gebruikt als spiegel, waarvan zijden verzilverd zijn of waar van totale reflectie gebruik gemaakt wordt. Bijvoorbeeld de prismakijker en het pentaprisma van spiegelreflexcameras. Daarnaast zijn er halfdoorlatende spiegels die worden gebruikt als beam splitter in bepaalde instrumenten of als confrontatiespiegels: de persoon voor de spiegel ziet zichzelf in de spiegel, maar wie achter de spiegel staat ziet die persoon ook.
Bekijk hier het filmpje over de productie van spiegels.

Deel dit op social
Scroll naar boven