Het inzamelen van vlakglasafval is al sinds het begin van Vlakglas Recycling Nederland in 2003 een groot succes. Dit succes is vooral te danken aan de inzet van álle betrokkenen: de vlakglasproducenten en/of -importeurs die bijdragen aan de financiering, de bedrijven en organisaties met wie we samenwerken, en iedereen die vlakglasafval inlevert bij de inzamelpunten of met gehuurde containers.
Begonnen we in 2003 met bijna 38.000 ton vlakglas. Aflopen jaar werd ons topjaar en zamelden we ruim 90.860 ton in! Hiermee besparen we 10.539.760 kg CO2.
De leden van de Vakgroep Glas hebben in 2021 samen 44.991 ton vlakglasafval ingezameld. Dit is goed voor een besparing van 5.210 ton CO2, oftewel 5.209.676 kg. Zij waren het afgelopen jaar goed voor 35% van de totale inzameling aan vlakglas en hebben daarmee bijgedragen aan tonnen CO2-reductie.
Glas is, met uitzondering van glaswol, 100% recyclebaar. Glas hergebruiken spaart het milieu. Normaal gesproken worden zand en soda gebruikt om glas te produceren. Door recycling zijn er minder grondstoffen nodig en kan door de inzet van scherven de temperatuur in de smeltoven aanzienlijk worden verlaagd. Hierdoor wordt er veel energie bespaard én vermindert de CO2-uitstoot.
Daarnaast draagt de manier van vlakglas inzamelen en het transport bij aan de circulaire economie. Door een landelijke systeem werken alle partijen effectief samen: partijen die vlakglas aanleveren, vervoeren, inzamelpunten en recyclingbedrijven. Transporten worden efficiënter en meer gestructureerd, of op een andere manier verwezenlijkt, zoals per boot in plaats van vrachtwagen; ook dit levert een CO2-reductie op.
Meer informatie vindt u op www.vlakglasreycling.n