Hulpwarmtecentrale ASC wint Glas Award 2023

donderdag, 09 februari 2023

Op 9 februari 2023 reikte Bouwend Nederland Vakgroep GLAS voor de 11e keer de prestigieuze Glas Award uit. Vier projecten waren genomineerd uit 16 inzendingen. De strijd was een spannende race. Uiteindelijk sleepte het project van D&O Bouwglas B.V., de Amsterdamse hulpwarmtecentrale ASC, de award in de wacht.

De hulpwarmtecentrale in Amsterdam slaat overtollige warmte op en geeft warmte af wanneer de vraag toeneemt. De centrale bestaat uit verschillende gebouwonderdelen die door de slimme toepassing van glas ogen als één transparant geheel. Wat een saai gebouw had kunnen worden is door het toepassen van glazen vinnen een verbluffend voorbeeld van de kracht van eenvoud in glas. Bovendien zijn de glazen profielen ideaal voor hergebruik.

De uitslag: jury en leden
Bij de jury stond met 28% de beglazing voor de nieuwe woontorens van Q Residences in Amsterdam bovenaan. Dit project kwam bij de leden op de derde plaats. Het project dat bij de jury het laagst scoorde, Artist in Residence, kwam bij de leden op twee terecht. Omgekeerd verdiende de hekkensluiter onder de leden bij de jury een tweede plek. Uiteindelijk was de ranking door de leden doorslaggevend en bij hen stak de ASC centrale met 38% ver boven de andere projecten uit.

UITSLAG GLAS AWARD 2023 Leden Jury
1 Hulpwarmtecentrale ASC, Amsterdam, D&O Bouwglas BV 38% 22%
2 Q Residences, Amsterdam, vandaglas BV 21% 28%
3 Echo, Delft, Octatube 19% 27%
4 Artist-in-residence, Wassenaar, HDK Architecten 22% 23%

De uitreiking van de Glas Award vond plaats tijdens de Bouwbeurs 2023, donderdag 9 februari in de Jaarbeurs te Utrecht. Net als bij de vorige editie ontvingen de winnaars hun awards uit handen van Maxime Verhagen. Meervoud ja, er waren naast de Glas Award nog twee awards te vergeven.

Extra prijzen van de jury
Naast de Glas Award reikte de jury twee extra prijzen uit: de Aanmoedigingsprijs voor jong aanstormend glastalent en de Innovatie award voor grensverleggende projecten. Deze laatste ging naar het project Ziptruss van de TU Delft. Dit didactisch bouwwerk maakt met behulp van glazen buizen de krachtswerking op constructies zichtbaar. De ingenieus ontworpen buizen met een veiligheidscoating aan de binnenkant gaven de doorslag bij de jury.

De Aanmoedigingsprijs ging naar de Circulaire isolatieglas renovatie van Kersenboogerd Hoorn, een project van GSF Glasgroep B.V. GSF oogstte glas uit oude gebouwen en maakte daar de “nieuwe” beglazing van. ‘Daar waar vele zeggen dat iets niet mogelijk is, is er met het project “Kersenboogerd” een stap vooruitgezet in het recycle proces,’ aldus de jury, ‘en dat verdient een aanmoedigingsprijs!’

Deel dit op social
Scroll naar boven