Glasspecialisten, zo vind je ze

Vroeger zocht je een glasspecialist op grond van GBO Vakcertificaat of GLAS Vakcertificaat. Nu is er het keurmerk Glaskeur. Wat is er veranderd en hoe verzeker je jezelf van vakmanschap? Glasspecialist? Lees hier wat Glaskeur voor jou betekent.

Kwaliteit is vaak pas zichtbaar nadat een product of dienst geleverd is. Tenzij een bedrijf over een keurmerk beschikt of gecertificeerd is. Dan voldoet het aantoonbaar aan met zorg vastgestelde kwaliteitsnormen. Met dit in het achterhoofd is het keurmerk Glaskeur in het leven geroepen. Het bekende GLAS Vakcertificaat maken daar integraal onderdeel van uit, maar Glaskeur trekt de kwaliteitsnormen breder.

Glaskeur: een branche-breed keurmerk
Glaskeur is de nieuwe standaard voor kwaliteit en vakmanschap binnen de glasbranche. Het keurmerk stelt kwaliteitseisen aan alle glasprofessionals in de branche. Met Glaskeur weet je als klant dat de glaszetters, glasmonteurs, glasproducenten en glashandelaren waar je mee samenwerkt voldoen aan alle kwaliteits-, veiligheids- en milieueisen. En niet alleen zorgen ze voor degelijk werk in de productie, handel en plaatsing van glas, ze zorgen er ook voor dat vervangen of afgedankt glas wordt gerecycled.

Glaskeur en certificering
Wat betreft glaszetters en -monteurs is het keurmerk onlosmakelijk verbonden met het GLAS Vakcertificaat. De glaszetter plaatst glas in kozijnen, een glasmonteur monteert onder andere glazen puien, deuren, trappen, balustrades en wanden. Over de aanwezigheid van gecertificeerd personeel bij projecten is Glaskeur helder: “Binnen de montageploeg dient minimaal 1 persoon in het bezit te zijn van een geldig GLAS Vakcertificaat.”Onder Glaskeur wordt dit jaarlijks opnieuw getoetst. Dit levert voor jou als klant belangrijke voordelen op:

  • De medewerkers beschikken over aantoonbare kennis van glas en beschikbare glasproducten. Hierdoor kunnen zij je altijd adviseren over wat voor jou de juiste glastoepassing is;
  • De medewerkers zijn altijd op de hoogte van de meest recente beglazings- en/of montagevoorschriften. Zodoende wordt je glas altijd met behulp van de nieuwste technieken en methoden geplaatst;
  • De medewerkers zijn altijd op de hoogte van de geldende en toe te passen wet- en regelgeving;
  • De medewerkers hebben kennis van wanneer en hoe veiligheidsbeglazing toe te passen.;
  • De medewerkers zijn in het bezit van een B-VCA diploma. Hierdoor zijn zij zich bewust van de risico’s van glas plaatsen en kunnen hier veilig mee omgaan.

Glaskeur professionals: hier vind je ze
Op www.glasspecialisten.nl vind je gemakkelijk en snel glaszetters en glasmonteurs die vakbekwaam zijn, die op de hoogte zijn van de geldende montagevoorschriften, en die veilig en gezond werken. De zetters en de monteurs van de bedrijven op deze website worden allemaal periodiek bijgeschoold, zodat zij altijd op de hoogte zijn van de geldende plaatsingsvoorschriften en de van toepassing zijnde normen. U kunt zoeken per regio (postcode e/o plaats) of op bedrijfsnaam. De resultaten kunt u filteren op specialismen en op bedrijven die niet, of juist wel, voor particulieren werken.

GLASKEUR: WERKEN MET GECERTIFICEERD PERSONEEL
Het keurmerk Glaskeur is in het leven geroepen voor alle professionals in de branche: glaszetters, glasmonteurs, glasproducenten en glashandelaren. Hier belichten we kort hoe Glaskeur en GLAS Vakcertificaten voor glaszetters en -monteurs met elkaar samenhangen. Wil je meer weten over de Glaskeur kwaliteitseisen voor de gehele branche, lees dan hier verder.

GLAS Vakcertificaat integraal onderdeel Glaskeur
Glaskeur stelt heldere eisen aan glasbedrijven wat betreft geschoold personeel. Jaarlijks wordt opnieuw gekeken of er voldoende personeel aanwezig is met de bekende GLAS Vakcertificaten.
Met het GLAS Vakcertificaat van Vakgroep GLAS laten glasbedrijven zien dat ze vakbekwame en goed opgeleide glaszetters e/o -monteurs in huis hebben. Dat betekent niet alleen dat kwaliteit en efficiency gewaarborgd zijn, maar ook dat het werk verantwoord en veilig gebeurt. En tevens dat eventuele faalkosten tot een minimum beperkt worden. Kortom: zaken waarmee vakmanschap zichtbaar wordt gemaakt en glasbedrijven zich onderscheiden van hun concurrentie. Dit komt de hele branche ten goede.

De Glaszetter

Het beroep van glaszetter is de laatste jaren een stuk ingewikkelder geworden. De komst van nieuwe glassoorten, verschillende soorten kozijnen en nieuwe plaatsingstechnieken hebben ertoe geleid dat de eisen aan de glaszetter steeds strenger worden. Het GLAS Vakcertificaat voor een glaszetter bestaat uit:

  • Een certificaat van de cursus glaszetten basis
  • Een certificaat van de cursus glaszetten vervolg
  • Een geldig VCA-diploma

Meer weten over het aanbod glasonderwijs? Kijk hier en bij het KennisCentrum Glas. Meer weten over Glaskeur? Kijk hier.

De Glasmonteur
De functie van de glasmonteur verschilt wezenlijk van die van de glaszetter. Voor het monteren van installatieglas (glazen puien, deuren, trappen, balustrades en wanden etc.) zijn het gevraagde kennisniveau en de benodigde vakbekwaamheid anders. Het GLAS Vakcertificaat voor een glasmonteur bestaat uit:

  • Een certificaat van de cursus hardglasmontage theorie
  • Een certificaat van de cursus hardglasmontage praktijk
  • Een geldig VCA-diploma

Meer weten over het aanbod glasonderwijs? Kijk hier en bij het KennisCentrum Glas. Meer weten over Glaskeur? Kijk hier.

Deel dit op social
Scroll naar boven