Nederland en andere EU-landen moeten tussen begin augustus en eind maart volgend jaar 15 procent minder gas gebruiken dan in voorgaande jaren. Gas vormt voor veel industrieën een belangrijke energiebron om producten te kunnen maken. De glasindustrie is één van de industrieën die veel gas gebruiken. Zowel voor de productie van floatglas (halffabricaten) als voor een aantal eindproducten.
De productie van floatglas vindt in het buitenland plaats. Nederland kan helaas weinig invloed uitoefenen op de landen waar het floatglas geproduceerd wordt om ervoor te zorgen dat er ook in de komende maanden en jaren genoeg floatglas geproduceerd wordt om bijvoorbeeld isolatieglas van te maken. Gelukkig heeft de Europese Commissie bekend gemaakt dat zij het belang van voortgang van de productie van glas onderschrijft. Dat zijn ieder geval:
- glas als verpakkingsmateriaal voor voedsel en medicijnen. Zonder deze verpakkingsmaterialen zou de levering van voedsel en medicijnen in gevaar kunnen komen.
- het belang van glas in de bouw. Glas wordt beschouwd als een kritisch onderdeel in de bouw vanwege de vele nuttige toepassingen van glas.
- glas in toepassingen voor energiebesparing en energieopwekking. Deze toepassingen zijn noodzakelijk om de energie crisis te kunnen overwinnen.
Lees hier de reactie van Glass Alliance Europe op de plannen van de EU C (glassallianceeurope.eu)
Meer informatie over het EU plan “Save glas for the winter” lees je hier EU ”Save Gas for a Safe Winter” Plan (europa.eu)