De gevolgen van de coronavirus zijn onzeker en onvoorspelbaar waardoor over bepaalde onderwerpen geen afspraken gemaakt kunnen worden. De vlakglas cao heeft een looptijd tot en met 30 juni 2020. In de loop van dit jaar zou er begonnen worden met de onderhandelingen voor een nieuwe cao.
In de afgelopen weken werd Nederland echter hard geconfronteerd met de effecten van het Coronavirus. De glasbranche wordt ook hard geraakt. De hele keten van producent, handelaar en glaszetter ondervindt de gevolgen. De bedrijven zijn druk bezig met het borgen van de veiligheid van hun medewerkers op de werkvloer en het uitwerken van overlevingsstrategieën.In de huidige cao hebben wij afspraken gemaakt over verdere ontwikkeling van Duurzame Inzetbaarheid. Daarnaast moet er nieuwe invulling gegeven worden aan de taken van STOOV. Het feit dat het op dit moment onzeker en onvoorspelbaar is wat de gevolgen van de coronacrisis zijn, maakt het voor ons onmogelijk om nu afspraken te maken over de bovenstaande onderwerpen.
Dat betekent momenteel concreet:
– Geen intern traject toekomst arbeidsvoorwaarden te kunnen doen;
– Geen start te kunnen maken met verkennende gesprekken over de nieuwe cao;
– Bevriezen uitwerking Duurzame Inzetbaarheid;
– Bevriezen herijking STOOV beleid: wel voortgang statutaire taken;
– Het project Toekomst BPFV loopt, zonder tegenbericht, wel gewoon door.
Wij hopen, afhankelijk van de effecten van deze crisis, na het indammen van het Coronavirus de draad weer op te kunnen pakken. Voor nadere informatie kunt u altijd contact opnemen met het secretariaat van de Vakgroep GLAS.
De vakbonden zijn inmiddels van dit besluit op de hoogte gebracht.