VRN sluit zich aan bij Bewuste Bouwers als netwerkpartner

donderdag, 02 juni 2022

Hebben we het over bewust ondernemen, dan gaat het ook al snel over recyclen en circulariteit. Hebben we het over Bewuste Bouwers, dan past Vlakglas Recycling Nederland heel goed in het partnernetwerk van de stichting die zich met de gedragscode richt op een gezond en veilig proces op en rondom een bouwproject. In het verlengde is het recyclen van glasafval daar onderdeel van. Vlakglas Recycling Nederland (VRN) en Bewuste Bouwers gaan daarom een voor hen heel logisch meerjarige partnerschap aan.

Een dergelijk partnerschap houdt in dat beide partijen ervoor zorgen dat het verhaal bij de achterban bekend is. Dat wordt gedaan door het gebruik van media (websites, social media, nieuwsbrieven) maar ook door kennisoverdracht op (live) events, zoals een BLVC Café of een Bewuste Bouwers BOOST.

Anneke Witte, directeur Bewuste Bouwers: “We willen de keten stimuleren meer oog te hebben voor de mogelijkheden van glasafval. Nu wordt glas veelal weggegooid tijdens de sloop, maar deze essentiële grondstof kan met hetzelfde gemak worden gescheiden en aangeboden aan VRN om er iets nieuws van te maken.”

Sterker nog, schoon vlakglas is 100% recyclebaar. “Je kunt je voorstellen dat dit een interessant gegeven is nu we te maken hebben met een tekort aan grondstoffen. In plaats van een houten wand, kun je bijvoorbeeld een wand van glazen blokken maken.”

“Dat klopt,” zegt Cor Wittekoek, directeur VRN. “Je kunt er van alles mee maken, zo lang het vlakglas betreft wat ingeleverd wordt; denk aan ruiten van dubbelglas, spiegels en interieurbeglazing. Het materiaal wordt volledig hergebruikt, er is een optimale kringloop, zonder restafval of kwaliteitsverlies.”

Wittekoek is al 17 jaar directeur van VRN en hij is tevens actief bij Bouwend Nederland voor Vakgroep Glas. Als iemand veel weet te vertellen over het cradle-to-cradle-pincipe van glas, is hij het wel. “Wanneer het over mijn werk gaat op een verjaardag, zeg ik ook weleens: weet je dat het glas dat je nu in je handen hebt, misschien een half jaar geleden nog een raam was waar je doorheen keek? Het is voor veel mensen een eyeopener.”

Het proces van VRN is als volgt: het oude (gebroken) glas wordt ingezameld op een bouwplaats in een daarvoor bestemde container, zodat het glas niet vermengd wordt met ander afval. Ook zijn er vaste inzamelpunten waar bedrijven het glas gratis in kunnen leveren, zodat daarna het recycle-proces kan beginnen. “Bijzonder is dat in Europa voor sommige productgroepen een verplicht recycle-systeem is opgezet, zoals voor batterijen en chemisch afval. Wij doen dit als branche vrijwillig. Al het vlakglas dat afval wordt, komt bij ons terecht.”

Deel dit op social
Scroll naar boven