Glazen Kubus Haarlem

  • Glas lid: Alverre B.V.
  • Soort project: Nieuwbouw
  • Soort gebouw: Overig

Omringd door winkels, appartementen, kantoren, horeca en een oude kerk op de achtergrond, vormt de Glazen Kubus binnen het Raaksterrein een markant element op de grens van de historische Haarlemse binnenstad. Met een hoogte van 7 meter is het entreepaviljoen dat toegang biedt tot een ondergrondse parkeergarage, één van de grootste gerealiseerde dragende glasconstructies.

Ontwerp: Kraaijvanger Architecten Rotterdam.

De kubus heeft een bijzondere dragende constructie van verticale glazen vinnen met open hoeken, die uit één stuk opgebouwd zijn. Iedere verticale zijde van de glazen kubus bestaat uit negen glazen platen van 2,35 m bij 2.35 m. Kabelspanwerken, stalen verbindingsmiddelen en stalen dakbalken spelen hierbij een cruciale rol.

Het dak is opgelegd op stalen onderspannen dakliggers met glazen drukstaven en is naar een kant onder 5% afschot gelegd om wateraccumulatie op het dak te vermijden. Op de glazen dakplaten is een zeefdruk aangebracht om de transparantie en dus de zonbelasting binnenin te verminderen. De stippen die in een willekeurig patroon zijn aangebracht geeft schaduw op het binnenste van de Kubus.

Deel dit op social
Scroll naar boven