Gastlessen over vak en opleiding Glaszetter bij Kalsbeek College Woerden

woensdag, 02 maart 2022

Op 25 februari j.l. werd bij de Technohub – Kalsbeek College te Woerden een gastles gegeven over het vak Glaszetter. Arjen BLeeker en John Verkerk van Glas van Veen namen de honneurs waar. Arjen deed de opening en gaf theoretische informatie over glas en al haar mogelijkheden en John Verkerk deed het praktische gedeelte zoals een ruitje plaatsen, latten voorbereiden, tackeren, afkitten en afhalen. Ook was Danny Huppelschoten aanwezig die demonstreerde hoe je glas moet snijden. Danny zit zelf op een MBO-2 BBL opleiding Glaszetter en werkt bij Stekelenburg Glas in Nieuwegein. Hij gaf ook nog een korte toelichting hoe leuk en afwisselend het is om in de glasbranche te werken.

Gemotiveerde leerlingen
De Technohub van het Kalsbeek College is gevestigd op locatie Bredius en is een unieke praktijklocatie met verschillende ruimtes. De gastles werd gegeven in de praktijkruimte van Bouw, Wonen & Interieur; hier kregen alle leerlingen ook de gelegenheid om zelf te beglazen en te snijden.
Vijftien gemotiveerde leerlingen luisterden en keken zeer aandachtig omdat de gastles een afwisseling was van praktijk en theorie. Alle toepassingen van glas kwamen ter sprake, inclusief spannende onderwerpen zoals explosiewering, uitbraakvertraging en kogelwerend glas. Aan het einde van de gastles mochten een aantal leerlingen met een hamer een hardglazen ruit kapot te slaan om te zien hoe een geharde voorgespannen veiligheidsruit na breuk in kleine stukjes ‘versuikerde’. Uiteraard werd ook een glasbus op de parkeerplaats van binnen en buiten geïnspecteerd.

Ook een gastles geven?
Wil je ook een gastles geven om zo het vak en de opleiding Glaszetter onder de aandacht van VMBO en MBO-leerlingen te brengen? Neem dan contact op met Vakgroep GLAS. We helpen je met de presentatie en informatie.

Geef je medewerker op voor de MBO-opleiding Glaszetter
Op dit moment heeft Nederland twee MBO-scholen die de opleiding Glaszetter geven. Dat zijn het ROC in Nieuwegein en het Scalda in Goes. Heb je medewerkers/leerlingen die hiervoor in aanmerking komen? Geef ze dan op voor het nieuwe seizoen! Ze kunnen dan gelijk aan de slag bij het desbetreffende glasbedrijf.

 

 

Deel dit op social
Scroll naar boven