STAP-budget voor scholing en ontwikkeling

woensdag, 02 maart 2022

Werkenden en werkzoekenden kunnen een STAP-budget van maximaal € 1000,= per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling Je kunt deze subsidie gebruiken voor een training, cursus of opleiding. De subsidie heet STAP, wat staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie.

Meer kansen op de arbeidsmarkt door opleiding

Met het geld uit het STAP-budget kunt u een opleiding, training of cursus volgen. De overheid wil dat u als werkende of werkzoekende kunt beslissen over uw ontwikkeling tijdens uw loopbaan. Zo heeft u meer kansen om uw baan te houden of om een nieuwe baan te vinden.

STAP-budget aanvragen

U kunt als werkende of werkzoekende het STAP-budget aanvragen via Stapuwv.nl. Dit kan per persoon 1 keer per jaar.

Er zijn wel een aantal voorwaarden. Bijvoorbeeld dat u 18 jaar of ouder bent en dat u nog geen AOW ontvangt. Ook moet de training, cursus of opleiding in het STAP-scholingsregister staan. Als de aanvraag is goedgekeurd, wordt het bedrag betaald aan de opleider. UWV beheert de aanvragen en voert deze uit.

Stap ontwikkeladvies

Heeft u een opleiding van maximaal MBO2-niveau afgerond, en bent u op zoek naar een geschikte opleiding? Dan kunt u binnenkort gratis advies krijgen. Dit STAP-ontwikkeladvies is waarschijnlijk beschikbaar vanaf 1 april 2022. Mocht u ook echt een opleiding gaan volgen, dan kunt u daarvoor mogelijk gebruik maken van het STAP-budget. Dat betekent dat u maximaal € 1000 per jaar kunt aanvragen om die opleiding te doen.

In de loop van maart komt er meer informatie over de voorwaarden van de regeling en hoe u een advies kunt aanvragen.  Zie ook de Kamerbrief Voortgang STAP en diversen.

Omscholen en baan houden of wisselen

Als u zich laat om- of bijscholen kunt u voorkomen dat u uw baan verliest. Ook heeft u meer kans om een andere baan te vinden. Werk verandert namelijk snel. Steeds meer werk is digitaal. Hierdoor komen er nieuwe banen bij, terwijl andere banen verdwijnen. Ook door de coronacrisis verdwijnen er banen. Terwijl er in de zorg, techniek en het onderwijs juist veel vacatures zijn.

Als u een zwaar beroep heeft, bijvoorbeeld in de bouw, kan omscholing helpen om van baan te wisselen. Zo kunt u op een gezonde manier de AOW-leeftijd bereiken.

Meer informatie voor opleiders

Een STAP-budget aanvragen kan alleen als de scholingsactiviteiten in het scholingsregister staan. Opleiders kunnen voor meer informatie over het scholingsregister terecht bij DUO.

STAP-budget vervangt fiscale aftrek scholingskosten

Het STAP-budget is een subsidieregeling voor scholing en ontwikkeling. Tot 1 januari 2022 was het voor werkenden en werkzoekenden mogelijk om bij de aangifte inkomstenbelasting scholingskosten af te trekken. Sinds 1 januari zijn deze kosten niet meer aftrekbaar.

De overheid wil dat u met het STAP-budget zelf kunt kiezen voor het volgen van een opleiding of cursus. Ook als u bijvoorbeeld te weinig geld heeft om (bij)scholing te volgen. Daarom vervangt het STAP-budget de fiscale aftrek scholingskosten.

Deel dit op social
Scroll naar boven