Vandaglas realiseert aardbevingsbestendig glas Groninger Forum

  • Glas lid: Vandaglas B.V.
  • Soort project: Nieuwbouw
  • Soort gebouw: Evenementengebouw/bioscoop

Forum Groningen is een gebouw in het centrum van de stad Groningen geopend op 29 november 2019. Het is onderdeel van de verbouwing van de oostzijde van de Grote Markt, het centrale plein van de stad. Hier worden films, exposities en workshops gegeven.

Het opvallende gebouw, dat met zijn scherpe lijnen als een moderne monolith afsteekt tegen de historische binnenstad, is 45 meter hoog, telt tien verdiepingen én een dakterras. Het gebouw bestaat uit twee ‘torens’, een west- en een oosttoren, die kriskras verbonden worden door roltrappen.”

Bijzondere toepassing

Het gebouw is gemaakt van aardbevingsbestendig glas. De grote glaspartijen aan weerszijden van het gebouw zorgen voor het open karakter: ze bieden niet alleen een fantastisch zicht op de stad, maar maken ook de activiteiten die zich in het gebouw afspelen van buiten zichtbaar. Het toegepaste glas voor de grote atriumgevel en voor de schietgaten is door Vandaglas B.V. geleverd aan gevelbouwer De Groot & Visser. Het gaat om totaal circa 2.500 vierkante meter aan voor- en achterover hellende beglazing, parallellogrammen en ruiten met ‘veelhoeken’. Toegepast is drievoudig zonnewarmtewerend glas CLIMATOP COOL-LITE SKN176 dat door de keuze voor gelamineerde buiten- en binnenruit en een geharde tussenruit ‘aardbevingsbestendig’ is uitgevoerd. Het glas heeft de volgende waarden: Tl = 59%; g = 0,32; Ug = 0,6 W/m2K. De opbouw varieert en is met een totale pakketdikte van circa 63 millimeter onder meer:
Deel dit op social
Scroll naar boven