Voor de Glas Award 2025 zijn vier projecten genomineerd. Het gaat om Parel in de Polder in Stolwijk (vandaglas), de verbouw van Villa Oldenzaal (Alverre), de renovatie van Channel 4 in Londen (Octatube) en de Stevenskerk Nijmegen (Van Hoogevest Architecten).
De award is sinds 2002 een tweejaarlijkse prijs in de vlakglasbranche. Het initiatief van Bouwend Nederland Vakgroep GLAS vindt voor de twaalfde maal plaats. Naast de Glas Award is er ook een Innovatie Award en Aanmoedigingsprijs. De jury heeft die inmiddels bepaald en welke projecten, producten of initiatieven in de vlakglassector dat zijn, wordt in januari bekend. De uitreiking van de drie prijzen vindt plaats tijdens de Bouwbeurs op donderdag 6 februari 2025 in het Auditorium van de Jaarbeurs Utrecht. Uitgever Eisma Bouwmedia is mediapartner van de Glas Award. Glas in Beeld publiceert de nominaties uitgebreid in GIB#6-december 2024.
Jury Glas Award
De jury van de Glas Award bestaat uit Peter van Rhede (voorzitter), Peter van Dijk van Kenniscentrum Glas, Edwin Groot van Stichting Klantgericht Bouwen, Mathijs van de Vliet van Adviesbureau Köhler Peutz en Jan Belis van de Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur van de Universiteit Gent. Zij nomineerden de vier projecten uit een totaal van 26 inzendingen. De leden van Vakgroep GLAS brengen hun stem uit op de nominaties en bepalen zo de winnaar.
Parel in de Polder, Stolwijk (vandaglas)
Deze inzending voor de Glas Award gaat om de uitbreiding van het kantoor van De Vries en Verburg in Stolwijk. De high-end ambitie was om een gezond, integraal duurzaam en Paris-proof gebouw te ontwikkelen, met meetbare doelen als de certificeringsniveaus. Voor deze ambitie is IsoPerform LCG XTR70/33 ORAÉ toegepast. Het gaat om low-carbon glass met een zonwerende en isolerende low-E coating.
Parel in de Polder. Foto: Vakgroep GLAS
Villa Oldenzaal (Alverre)
De compleet verbouwde Villa Oldenzaal staat in het centrum van Oldenzaal. De maximale transparantie van de glazen buitenpui was de grote wens van de opdrachtgever. Het engineeren, leveren en monteren van constructieve gebogen geïsoleerde beglazing voor een plat dak met sedum beplanting was een grote uitdaging. De specialistische beglazing moest voldoende sterk zijn en de bouwkundige kelderconstructie en stalen dakconstructie moesten perfect op elkaar worden afgestemd om de krachten via het glas over te brengen.
Villa Oldenzaal. Foto: Vakgroep GLAS
Renovatie glazen gevel Channel 4, Londen (Octatube)
Ook buitendlandse projecten komen in aanmerking voor de Glas Award, mits uitgevoerd door een Nederlandse bedrijf. Octatube uit Delft renoveerde de iconische gebogen, hangende glazen gevel van het Grade II-genoteerde Channel 4 hoofdkantoor in Londen. Dit met minimale aanpassingen aan het oorspronkelijke ontwerp en met focus op hergebruik van materialen en CO2-reductie. De originele warm gebogen, geharde monolithische glaspanelen vertoonden schade bij de puntbevestigingen. Om zorgen over toekomstige instorting weg te nemen zijn de panelen vervangen door geharde, gelamineerde glaspanelen met verbeterde duurzaamheid na breuk.
Channel 4. Foto: Vakgroep GLAS
Stevenskerk, Nijmegen (Van Hoogevest Architecten)
De vierde nominatie voor de Glas Award 2025 zijn de nieuwe glazen wanden in het monumentale interieur van de Stevenskerk (1254). Die scheiden de kapellen naast de toren af van de kerkruimte voor multifunctioneel gebruik. Om de architectuur en lichtinval optimaal tot hun recht te laten komen zijn architect, constructeur en glasspecialist tot het uiterste gegaan om de zichtbare constructie tot een minimum te reduceren.
Stevenskerk. Foto Thea van den Heuvel voor Vakgroep GLAS