Is draadglas veiligheidsglas?

Er heerst nog steeds onduidelijk rondom de classificatie van draadglas als veiligheidsglas. Draadglas is een glastype waarbij metalen draden als een rasterwerk zijn verwerkt in het glas. Bij Engels, Brute en spiegeldraadglas zijn deze metaaldraden verwerkt in een vierkant rasterpatroon. Het voordeel van dit rasterwerk is dat bij eventuele breuk van het raam de glasscherven bijeen worden gehouden. Het draadwerk biedt extra stevigheid aan de ruit en heeft daardoor een inbraakwerende en inbraakvertragende functie. Het is ook verkrijgbaar in een ondoorzichtige variant waardoor privacy gewaarborgd is.

Vanwege al deze eigenschappen werd draadglas vroeger ook als veiligheidsglas gezien.
Maar, volgens de huidige normen is draadglas geen veiligheidsglas meer.
Ook bij draadglas bestaat de kans op een ernstige verwonding als het breekt en er een opening ontstaat. Voor veiligheid wordt draadglas daarom niet meer geschikt geacht.
In de norm over letselbeperkend glas (NEN 3569:2011) staat dat letselbeperkend glas, of te wel veiligheidsglas, minimaal moet voldoen aan de klasse 2B2 conform de NEN-EN 12600 (kruiwagenwielslingerproef). Draadglas valt onder de letselveiligheidsklasse 3B3. Dit betekent dat dit niet meer als veiligheidsglas beschouwd wordt en ook niet meer als zodanig toegepast mag worden.

Deel dit op social
Scroll naar boven