Zonnecellen in glas

woensdag, 07 april 2021

Uw telefoon opladen met uw raam. Het klinkt als toekomstmuziek, maar dat is het zeker niet! De ontwikkelingen rond zonnecellen in vlakglas gaan razendsnel. In dit blog gaan we in vogelvlucht langs de mogelijkheden.

Het zonlicht dat vlakglas doorlaat komt in veel meer kleuren dan wij kunnen waarnemen. Denk bijvoorbeeld aan ultraviolet, ofwel UV-licht. Wat als een raam het licht doorlaat dat wij zien, terwijl het andere lichtsoorten omzet in energie? Wat betekent dat voor een kantoorpand met een glazen gevel? Of voor een monumentaal pand, waar nu nog zonnepanelen op het dak liggen? En hoe zit het dan met andere functies van de ramen? Kunnen ze tegelijk lichtdoorlatend, isolerend, zonwerend en energieopwekkend zijn? Ja, dat kan! En er kan nog veel meer.

Zonnecellen in afstandhouders
Er bestaan verschillende mogelijkheden om ramen energie te laten opwekken. Zo kunnen er zonnecellen geplaatst worden in de afstandhouders van dubbelglas. Doorgaans zijn dit aluminium strips die de glasplaten van een raam uit elkaar houden. Wanneer de strips vervangen worden door rijen kleine zonnecellen die onder een optimale hoek richting het licht worden geplaatst kan de ruit energie gaan opwekken. Dit heeft als voordeel dat er met alle soorten en maten beglazing gewerkt kan worden, zoals isolatieglas, gekleurd glas of smartglas. Om een voorbeeld te noemen: de energie die nodig is om smartglas te laten dimmen kan door het raam zelf geleverd worden. En je kan er dus je mobiele telefoon mee opladen, naast talloze andere toepassingen.

De duurzaamste gevel van Nederland
Een andere optie zijn glaspanelen met een coating van zonnecellen. De toegevoegde waarde hiervan is dat er niet alleen ruiten mee gemaakt kunnen worden, maar ook gevel- of dakbedekking. En dit kan transparant of juist ondoorzichtig, bijvoorbeeld voor balustrades of borstweringen. Hierdoor kan een project enorme sprongen maken qua duurzaamheid. En dat geldt niet alleen voor projecten met (deels) glazen gevels. Ook tegen bakstenen gevels kunnen vlakglas zonnepanelen worden geplaatst die het gebouw van energie voorzien. Glazen zonnepanelen zijn bijvoorbeeld ook al verwerkt in perronoverkappingen en daken van atriums. Dat kan transparant om de aanblik van het gebouw niet te verstoren, maar de panelen komen ook in talloze kleuren, om ze juist in het ontwerp een plek of functie te kunnen geven. Wie het design helemaal wil personaliseren kan gebruik maken van digitaal geprinte glaspanelen; ook daarin kunnen zonnecellen worden verwerkt.

Laatste innovaties: volledig transparante zonnepanelen
Transparante zonnepanelen worden gemaakt van gelaagd glas dat aan één kant bedekt wordt met een geheel onzichtbare laag zonnecellen. Ook hier geldt dat allerlei andere toepassingen van glas – geluidwering, zonwering, smart-functionaliteit, etc. – meegenomen kunnen worden in een ontwerp, naast het energie-opwekkend vermogen van de beglazing.

Conclusie
Sinds enkele jaren is de ontwikkeling van vlakglas dat energie op kan wekken niet meer een futuristisch idee in laboratoria, het is toepasbare realiteit. De mogelijkheden zijn eindeloos. Dit zorgt ervoor dat bouwprojecten op het gebied van duurzaamheid steeds hoger kunnen scoren, zonder dat dit ten koste gaat van de ontwerpmogelijkheden, of van andere eisen die aan een gebouw en/of de beglazing worden gesteld. Laat u voorlichten over de mogelijkheden door een glasbedrijf dat lid is van Bouwend Nederland Vakgroep GLAS.

Deel dit op social
Scroll naar top