Glas en corona

vrijdag, 18 december 2020

Covid-19, niemand weet hoe lang dit nog gaat duren. Er wordt gezegd dat alles blijvend zal veranderen. Wat speelt intussen een enorme rol in het voorkomen van verspreiding? Glas.

Coronaschermen, je ziet ze overal, tussen de tafeltjes in restaurants, voor de neus van de kassière, tussen de stoelen in vliegtuigen of op veerdiensten naar de Wadden. Ze vormen de meest in het oog springende manier waarop glas onze gezondheid kan beschermen. In dit blog bekijken we de rol van vlakglas in deze gezondheidscrisis.

De veranderende kijk op coronaschermen

Het is goed mogelijk dat preventieschermen geen tijdelijke noodoplossing blijken te zijn, maar een blijvende manier om te voldoen aan veiligheidsvoorschriften. Veel van wat er nu te zien is, is geplaatst vanuit de gedachte de eerste nood te ledigen. Bekeken vanuit een meer permanent perspectief gaan andere eisen een rol spelen, zoals brandveiligheid, esthetiek en ruimtebeleving.

De ontwikkelingen gaan razendsnel. Op het gebied van preventieschermen zijn nu al allerlei verschillende soorten verkrijgbaar, zoals verrijdbare schermen, hangschermen, doorgeefluiken of spreekluiken. Deze kunnen geproduceerd worden met veiligheidsglas dat een letselwerende en/of brandwerende werking heeft.

Meer dan kuch-bescherming

Uit rapporten die de corona-aanpak evalueren blijkt dat de vaak snel gekozen plexiglas schermen niet door de tests heen komen. Ja, de goedkope en snel te plaatsen schermen zijn een goede noodoplossing. Maar als permanent preventiemiddel zijn ze ontoereikend, omdat ze andere risico’s met zich mee brengen.

Zo is door ‘VeiligCoronascherm’ een onderzoek uitgevoerd naar de brandveiligheid van verschillende coronaschermen die op de markt zijn. Bij de brandtesten werden coronaschermen gebruikt met verschillende grondstoffen, namelijk acrylaat (Plexiglas), polycarbonaat (Lexan) en gehard veiligheidsglas. Het resultaat liegt er niet om: de Plexiglas schermen vatten na 10 seconden vlam en de Lexan schermen vatten geen vlam maar kregen zwarte brandplekken. De schermen van gehard veiligheidsglas bleven onaangetast.

Wie zich wil verzekeren van een brandveilige omgeving kan het beste kijken naar coronaschermen die moeilijk brandbaar of vlamvertragend zijn (minimaal euroklasse B die voldoen aan de brandveiligheidsnorm EN13501-1).

Veiligheid, duurzaamheid en stijl

Voor de nabije toekomst zou het goed zijn als meer en meer mensen die om de tafel zitten om corona het hoofd te bieden kennis zouden hebben van de mogelijkheden van glas bij preventie en bescherming. Glazen schermen vormen een duurzame, recyclebare en veilige oplossing die ook nog eens zo ingezet kan worden dat de ruimtebeleving er niet onder hoeft te lijden. Schermen van echt glas hebben een stijlvolle uitstraling en zijn op maat te produceren. Er bestaan tegenwoordig zoveel innovaties op het gebied van glas, dat ook aan allerlei design oplossingen gedacht kan worden zonder dat de brandveiligheid of hygiëne in het geding komen. Zo zijn er al vele kantoorpanden waar glazen wanden en deuren bijdragen aan de leefbaarheid. Permanente coronabescherming met glas kan integraal deel gaan uitmaken van de interieurkeuzes bij bouwprojecten.

Dus bent u op zoek naar een degelijke, veilige en ook esthetische oplossing voor het voldoen aan corona-richtlijnen? Laat u dan adviseren door een vlakglasexpert aangesloten bij Vakgroep Glas van Bouwend Nederland.

Deel dit op social
Scroll naar top